Plazmavágás

Gázos dolgok
A plazmavágás elengedhetetlen része az áramforrás. A plazmaégő, amely magában foglalja az elektródát és a fúvókát, a munkadarab, a vágóasztal, a gázellátó-, hűtő- és elszívó rendszert.
A plazmavágás során a plazma áramforrása biztosítja a működéshez szükséges feszültséget. Valamint a vágó áramot a fő és segéd ív (pilot arc) számára. A vágás kezdetekor az alacsony energia szintű segédív a fúvóka és a nagyfeszültségű elektróda között világít. A fő plazma ívet a segéd ív gyújtja meg. Terhelés nélkül a plazmavágás feszültsége 240-400 V között van. A vágó áram pedig 150-200 A között határolható be. A plazma áramforrás karakterisztikája lehet meredeken csökkenő feszültségű áram karakterisztika. Egy állandó áram karakterisztika, amely nem eredményez áram növekedést, miközben az ív hossza mégis megváltozik.
A plazmavágás alapvetően a plazmaégő típusától függ. Részei a plazma fúvóka és az elektróda. Mind a plazmafúvóka, mind az elektróda élettartama meghatározott. Az elektróda élettartalmát a vágóáram intenzitása, az ív gyújtások száma valamint a használt plazmagáz típusa határozza meg. A fúvóka élettartamára pedig a fúvóka kialakítása, anyaga, hő vezetőképessége, üzemidő és a fúvóka hűtése van hatással. Általában rúd alakú volfrám elektródák vagy hafnium elektródákat használnak. A kopási hajlamnak köszönhetően a volfrám elektródákat csak inert plazma gázokkal és keverékükkel. Kis reakcióképességű és redukáló plazmagázokkal lehet használni. Ha tiszta oxigént használunk, vagy a plazmagáz tartalmaz oxigént, akkor az élettartam jelentősen növelhető cirkon alkalmazásával. Ha a plazmavágást oxigén jelenlétében végezzük, akkor növelhetjük az elektróda élettartamát úgy is, hogy két gázt használunk. A gyújtási eljárásnál kevésbé oxidáló gázt, a vágásnál pedig oxigént.

A hagyományos plazmaégőknél az égőfej kialakítása viszonylag egyszerű. Egy gáz, a vágógáz használható, amely az elektróda tengelyének irányában áramlik az elektróda körül. A plazmaív a fúvóka belső átmérőjére van korlátozva. Az elérhető minőség korlátozott. Az eljárás tipikusan ferdén barázdált vágási felületet produkál. A vágási sebességtől függően a fúvóka levegővel és vízzel hűtött.

A plazmavágás másodlagos közeggel, amelynél a plazmaívet körülvevő másodlagos közeg speciális atmoszférát hoz létre. Ez a közeg lehet víz esetleg megfelelő gáz. Másodlagos gáz hatására a plazmaív jobban koncentrálható. Így nagyobb teljesítménysűrűség érhető el. Ez javítja a minőséget és fokozza a vágási sebességet.

A plazmavágás során nagyon sok gázt használnak fel.

Itt bővebben tájékozódhat.

Comments are closed.